• Ons domaine.

    De omgeving

Omgeving

Bereikbaarheid

Ons domein ligt op 890 km van Utrecht. Het is ook een goede tussenbestemming voor een reis naar Spanje. Het is goed bereikbaar met de auto, via de snelweg A20 naar Limoges. Bereikbaarheid met alternatief vervoer: trein TGV naar Limoges, vliegtuig Transavia Rotterdam – Bergerac.

Activiteiten in de omgeving

Pittoreske steden en dorpjes: Chalus (2 km), Limoges (30 km), Périgueux (64 km), Saint Yrieix la Perche (31 km), Nontron (37 km), Jumilhac le Grand (27 km) , Thiviers (29 km), Hautefort (63 km), Brantome (53 km), Oradour sur Glane (44 km), Les Cars (11 km), Pompadour (27 km), Ségur le Château (45 km), Rochechouart (24 km), Saint-Junien (31 km), Aixe-sur-Vienne (23 km), Piégut-Pluviers (35 km)

Meren: Plan d'eau de l' Espace Hermeline, Plan d'eau de Saint-Mathieu, Plan d'eau de Saint Hilaire les Places, Lac Rouffiac, Plan d'eau de Saint-Estephe

Wandelen

In de directe omgeving en in de Limousin zijn talrijke wandelroutes beschikbaar op internet en bij de VVV’s voor de geoefende en beginnende wandelaar. De Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt langs ons domein. Leuke activiteit met de kinderen is Geocoaching schatzoeken (terra-aventura.fr of bij de VVV). De routes van terra aventura zijn vaak slechts enkele kilometers lang en uitgezet in mooie gebieden. Hierdoor zijn deze routes ook zeer geschikt om te wandelen met jonge kinderen. De routes zijn ook de moeite waard zonder de activiteit geocoaching.

Fietsen

Vlakbij ons domein loopt de Voie Verte. Dit is een oude spoorlijn tussen Chalus en Oradour-sur-Vayres waar een 15 km lang fiets-wandelpad is gecreëerd. In Chalus bestaat de mogelijkheid om een fiets te huren. Bovendien zijn er in de Limousin volop mogelijkheden om te wielrennen en te mountainbiken. In de Limousin vindt u een dicht wegennet van kleine wegen waar weinig verkeer komt en die relatief goed zijn onderhouden.

Route Richard Coeur de Lion

Gemarkeerde route van 200 km langs in totaal 19 verschillende kastelen en monumenten. De ruïne van het kasteel van Chalus ligt op de route. Link: www.routerichardcoeurdelion.fr

Markten

Natuurlijk de grote weekmarkten met de lokale produkten en de bekende Franse rommelmarkten (vide greniers). Bovendien worden er in de zomer in diverse dorpjes in de avond marktjes georganiseerd waar lokale producenten vol trots hun producten bereiden en waar je aan lange tafels ter plekke hiervan kunt genieten.

Kanovaren

Op de rivier de Vienne of bij Brantôme.

Golfen

Golf de la Porcelaine, Limoges
Golf de Limoges, Saint-Lazare
Golf de Saint-Junien

Grot

Grotte de Villars: grot met prehistorische tekeningen en druipsteenformaties. Link www.grotte-villars.com

Musea

Éco-musée de pays de Chalus, Porseleinmusea in Limoges (wereldberoemde porseleinfabriek Bernardaud), Saint-Yrieix-la-Perche en Aixe-sur-Vienne, museum de foie gras in Thiviers, oorlogsmuseum van Oradour-sur-Glane, Musée de Beaux Arts in Limoges, de kathedraal van Limoges met les Jardins de l’Evêche

Yaaay! Voor de kids

  • Vélorail Bussière Galant, Espace Hermeline. Fiets per karretje voor 4 personen een route van 12 km over de oude spoorrail tussen Bussière Galant en Chalus. Link www.espace-hermeline.com
  • Klimbos en tyrolienne Bussiere Galant, Espace Hermeline. Een klimbos met verschillende parcoursen voor diverse niveaus. Vanaf 5 jaar. Ook bestaat de mogelijkheid voor een spectaculaire abseil over het meer. Link www.espace-hermeline.com/activite/parc-aventure-dans-lesarbres
  • Kartingbaan Karting des Renardières, Pageas. Link www.tourismemontsdechalus.fr
  • Dierentuin Zoo Reynou, Le Vigen. De dierentuin is prachtig gelegen bij een kasteel en heeft een behoorlijk assortiment dieren: tijger, leeuwen, giraffes, neushoorn, verschillende apensoorten, een kinderboerderij en ijsberen uit Nederland. Link www.parczooreynou.com
  • Aquarium Limoges. Link www.aquariumdulimousin.com
  • Pretpark Parc Bellevue, Limoges. Klein pretpark, vooral geschikt voor gezinnen met jongere kinderen. Er zijn diverse (water)glijbanen, springkussens, treinbaan, bootjes, rupsachtbaan, botsauto’s.
  • Paardrijden , Centre équestre, l’élevage du Lak, Bussière Galant

Culinair

De Limousinstreek staat bekend om het vlees van het Limousin rund. Dit rundvlees is meerdere malen uitgeroepen tot het beste rundvlees van de wereld.
Andere lokale produkten zijn het vlees van het varkensras Cul-Noir, tamme kastanjes, appels, honing en een champignonsoort (zg. cèpes). Er zijn ook heerlijke aardbeiensoorten uit de streek verkrijgbaar.
Streekgerechten zijn:
Clafoutis au cérises, een dessert met kersen
Madeleine, een cakeje in de vorm van een schelpje. Leuk is een bezoekje aan de Madeleine fabriek, Bijou in Saint-Yrieix-la-Perche.
Tourtière of pâte de pomme de terre, een hartige taart met vlees, peterselie en aardappelen.

Restaurants

In Chalus, Pageas en Bussière Galant zitten enkele restaurants die de typische lokale gerechten serveren. Ook zitten in Chalus een Italiaans restaurant en een foodtruck waar je pizza’s kunt bestellen en afhalen. In Limoges en Perigueux zijn meer exclusieve restaurants te vinden.
Let op de etenstijden. In Frankrijk zijn de keukens van de restaurants vaak alleen geopend tussen 12 en 14 uur en hierna na 19 uur. Op de tijdstippen hierbuiten is het niet mogelijk om eten te bestellen. Vaak wordt doordeweeks tussen 12 en 14 een goed en compleet menu geserveerd voor een zeer redelijke prijs (menu ouvrier).